Rather Interesting: Atom™

Naar verluidt woont Uwe Schmidt tegenwoordig in Santiago de Chili. Een heel eind weg van hier,  maar ze hebben er blijkbaar een klimaat waar deze elektronicatovenaar hoog productief van wordt én blijft. De man houdt er alleen al tientallen pseudoniemen op na en brengt onder al die namen letterlijk karrenvrachten releases uit. Veelal op zijn eigen Rather Interesting platenlabel. Uitgaven die vanaf de late jaren ’90 laten horen hoe Schmidt erin slaagt technologie te koppelen aan een ‘Gründlich’ oor voor detail. Uitgaven echter ook die veelal alleen in kleine kring bekendheid genieten.

Minimalistisch of funky, ruimtelijk in soundscapes of avant-garde in popcovers; Schmidt draait zijn hand er niet voor om. Het is echter niet dit elektronische werk dat hem grote bekendheid oplevert. Die bereikt hij met het curieuze  Señor Coconut project, waarmee hij over geheel de wereld tot een lolbroekende festivalhit wordt. Over goede smaak of gebrek daaraan hoeft immers niet altijd getwist te worden.

Opeens verschijnt dan in 2009 Liedgut op het prestigieuze Raster-Noton label. Zonder omhaal kan gesteld worden dat dit Schmidt’s beste werk in jaren is. De plaat brengt zijn gevoel voor ingenieuze pop samen met elektronische funk, maar het is vooral het begin van het album waar Schmidt in de slag gaat met drones en vroege elektronische muziek waarmee Atom™ indruk maakt: warm en muzikaal buitengewoon snugger. Schmidt neemt geluiden van mobiele telefoon interferenties en andere samples uit ‘technology going wrong’ en bouwt er een klankspel mee dat met het ene been in de aloude Duitse elektronische muziek traditie staat en met het andere buitengewoon futuristisch klinkt.

Atom™ timmert intussen ook weer live aan de bak. Dit jaar staat een Europese tour in de planning die op GOGBOT2010 van start gaat. Eerder dit jaar was hij al te zien tijdens het Brussels Electronic Music Festival waar hij met een geoliede set vol kraut-acid de grote zaal in zijn greep hield. Het leukste is wellicht nog wel dat je op de schermen precies ziet hoe hij de nummers construeert.  Kijk maar even naar de beelden… Rather interesting, dus: Atom™.

Atom™ speelt op vrijdag 10 september op de Oude Markt in Enschede; toegang is gratis.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s