‘The Singularity’ en de gevolgen voor de mens…

Technologie is er om ons het leven makkelijk te maken, maar is té makkelijk wel goed? Niet alleen fysiek wordt het ons makkelijk gemaakt, ook cultureel is het mogelijk om te verblijven in steeds luxueuzere en uitgebreidere, zelf gecreëerde niches. Deze niches verbinden en onderhouden wij door middel van onze smartphones en alle andere techniek die wij kunnen gebruiken om het ons maar zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Peter Sloterdijk stelt dat de mens zich in een staat van ‘neotonie’ bevindt. Neotonie is een merkwaardig fenomeen uit de biologie dat ook wel staat voor de pedomorfose: de zogenaamde juvenilisering of infantilisering van een volwassen fenotype. Het meest bekende voorbeeld hiervan is de Axolotl, een klein salamandertje dat leeft in Mexico, die nooit meer volwassen wordt; het diertje blijft in het larvenstadium hangen maar kan zich wel voortplanten, iets waar normaal alleen volwassen en volgroeide dieren tot in staat zijn.

Doordat de mens zich onderwerpt aan een vrijwillige onderdanigheid ten opzichte van de techniek blijven wij ook hangen in het onvolwassen stadium, het eeuwige kind zijn. Tegelijkertijd moeten wij dit systeem in stand houden want een dergelijke luxe van een eeuwige adolescentie is moeilijk vol te houden buiten het culturele en technologische verzorgingssysteem, hierdoor is zijn cultuur en techniek voor de mens een kwestie van overleving geworden, waartoe hij evolutionair veroordeeld is geraakt en wat alleen verder zal ontwikkelen tot…. The Singularity…

Advertenties

Een Reactie op “‘The Singularity’ en de gevolgen voor de mens…

  1. I was very self-conscious with my lanky frame and the thought
    of joi. This could be recognized by simply placing
    his or her palm with all of their flash as well as fingertips pressing and also prolonged.
    Their assortment and simplicity permit you to add them
    onto Celtic fine art, tribal artwork, armbands, or anywhere.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s